החלטתם לשפץ את הבית הפרטי שבו אתם מתגוררים ולבצע בו כמה שינויים? אתם גרים בבניין ישן ורוצים, בהסכמת הדיירים הנוספים, לשפץ אותו? אם כן, הכתובת לעשות את כל השינויים והשיפוצים האלה היא קבלן שיפוצים. אולם, כדי שתוכלו להגן על עצמכם ולוודא שאתם מקבלים בדיוק מה שסוכם עליו מראש, חשוב שתערכו אתו חוזה מקיף, המפרט את כל הפרמטרים הרלוונטיים לשיפוץ או לשינויים אותם אתם מעוניינים שיעשה.
אילו חוקים מגנים על לקוחותיהם של קבלני שיפוצים?
אין חוק ספציפי הקשור לנושא של שיפוצים, ומגן על לקוחותיהם של קבלנים במקרה של חילוקי דעות או של בעיות אחרות. עם זאת, ישנם חוקים כלליים יותר העוזרים להם בעקיפין, כמו חוק חוזה קבלנות, פקודת הנזיקין וחוק החוזים. במקרה בו מעוניינים לתבוע קבלן, יכול עורך הדין המייצג את התובע להיעזר במסגרת התביעה בחוקים אלה כי להוכיח את אחריותו של הקבלן או של בעל המקצוע.
מה עושים במקרה של ליקויים שהתגלו במהלך השיפוץ או אחריו?
על פי החוק, בתנאי שהתגלו ליקויים שונים, בין אם במהלך השיפוץ עצמו ובין אם לאחריו (בסיום העבודה), יש לפנות אל הקבלן עצמו, לפרט בפניו את הליקויים שהתגלו ולאפשר לו לתקן אותם. היה והקבלן איננו מקבל על עצמו את האחריות בגין ליקויים אלה, ניתן לפנות לבית משפט. כאשר מדובר בליקויים חמורים המצריכים טיפול מהיר ודחוף, אפשר להיעזר בשירותיו של קבלן אחר כדי לתקן אותם, ובהגשת התביעה – לדרוש מהקבלן שאחראי לליקויים לשלם על כך. מובן שחשוב לתעד את הפניות אל הקבלן, את הליקויים שהתגלו וגם את התיקונים שבוצעו על ידי קבלן אחר (אם אכן בוצעו כאלה). על מנת למנוע בעיות או תקלות הקשורות בכך – ובעיקר חילוקי דעות במקרים של מציאת ליקויים, חשוב להתייחס אל הנושא במסגרת החוזה שאותו עורכים מול הקבלן ולהגדיר באופן ברור את מידת אחריותו לעבודות שביצע ואת משך תקופת האחריות.
מי יכול לעזור ללקוח במקרים כאלה?
במקרה בו מגלים ליקויים במבנה, אין כיום גוף מסוים שיכול לסייע ללקוח להתמודד עם כך, ובעיקר גם להתייצב מול הקבלן שאיננו מוכן לקחת לשאת באחריות לכך. לכן, האפשרות היחידה היא נקיטת הליכים משפטיים על ידי הגשת תביעה לבית המשפט. חשוב לדעת – המועצה הישראלית לצרכנות יכולה לייעץ ללקוח, להנחות אותו וגם לתמוך בו במקרים כאלה, אולם היא אינה יכולה לפתור את הבעיה ולחייב את הקבלן לתקן את הליקויים שהתגלו. אפשרות נוספת היא הגשת תביעה לבית משפט לתביעות קטנות, שאיננה הליך מסובך מדי, והיא רלוונטית אך ורק במקרים בהם סכום התביעה הינו בגובה של עד 33,000 ₪. בתביעות כאלו הלקוח עומד לבדו מול המערכת המשפטית, ללא סיועו של עורך דין. לא ניתן לערער על החלטתו של בית המשפט בתביעות כאלו, למעט במקרים חריגים. כאשר מעוניינים לפנות להליך כזה, חשוב להגיע עם כל הראיות הנדרשות (ניתן גם להיעזר בשירותיו של שמאי, המכין דו"ח המפרט את כל הליקויים).
כיצד לפעול נכון?
כדי לא להגיע לבית משפט, חשוב לפעול נכון עוד לפני הפנייה לקבלן השיפוצים. מומלץ לבחון מספר קבלנים שונים, לפנות לשלושה או לארבעה קבלני שיפוצים שונים, לשוחח איתם בטלפון ואף לבקש לדבר עם לקוחות שנעזרו בהם בעבר כדי לשמוע מהם חוות דעת. כדאי גם לבקש לראות פרויקטים שביצעו כדי לבחון את רמות הגימור והמקצועיות שלהם. חשוב לבדוק האם יש להם ביטוח ואף להיעזר באינטרנט כדי לבדוק האם הוגשו בעבר תביעות נגדם. פגישה מקדימה עם כל קבלן עוזרת לבדוק גם את מידת הכימיה אתו, המשפיעה על יכולתו להבין את הצרכים וליישם בפועל את ההחלטות שהתקבלו. אולם, על אף הבדיקות, למרות חוות הדעת ואפילו במצב של זהירות יתר – עלולים גם להיות מקרים בהם היחסים עם הקבלן עולים על שרטון. במקרים כאלה ניתן ליישב את המחלוקת בבית המשפט ומוטב להגיע אליו מוכנים. לכן, הכנת חוזה מראש עם הקבלן, הכולל את כל הדגשים החשובים הקשורים לעבודות שאותן הוא מתכנן לבצע, יכולה לעזור בעניין. זוהי הפלטפורמה לכל ההסכמות אליהן תגיעו עם הקבלן והדרך למנוע מחלוקות או אי הבנות בעתיד. בנוסף, כדאי לחלק את התשלומים לקבלן בהתאם להתקדמות העבודה ולא לשלם לו מראש את כל הסכום. מומלץ גם לבחור קבלן שמוציא חשבוניות (ולא קבלן שעובד "שחור"), שכן אלו ראיות, שניתן להשתמש בהן בבית המשפט.
מה חשוב לכלול בחוזה עם הקבלן
כדי לוודא שעורכים חוזה נכון, חשוב לכלול בו מספר פרמטרים: הצהרתו של הקבלן באשר לניסיון שרכש בתחום, אחריותו של הקבלן על העובדים שלוקחים חלק בתהליך השיפוץ, אחריותו של הקבלן בהיבט המקצועי, תוך התייחסות לעבודה שביצע – הן במהלך השיפוץ והן לאחר שסיים את העבודה, עלות העבודה ופירוט מלא שלה, לוח זמנים ומה קורה אם הוא איננו עומד בו, לוח התשלומים לקבלן, חובתו לבצע ביטוח, ערבות אישית שלו והתייחסות למצב שבו מעוניינים לבטל את החוזה מול הקבלן מכל סיבה שהיא. ככלל – ככל שמקפידים להתייחס לכמה שיותר נקודות בחוזה ולפרט אותן, כך נמנעות אי הבנות בהמשך. אם מכירים מישהו קרוב שערך בעבר חוזה כזה מול קבלן, כדאי להיעזר בו ולהכין את החוזה בהתאם. יש לוודא, כמובן, שהוא כולל את כל האלמנטים הקשורים לשיפוץ הספציפי שבו מעוניינים.