עם קיצו של החורף, ממשמשת ובאה עונת המזגנים. כמעט בכל בית בישראל תמצא בימים אלו מזגן. המזגן יעיל כאמצעי חימום בחורף, ובקיץ באזורים החמים הוא בגדר הכרח. המאמר הבא ידון בכמה פרמטרים, שיעזרו לכם לבחור את המזגן המתאים לביתכם.
מזגנים על קצה המזלג
על מנת שנבין את ההבדלים והדרך לבחירה נכונה של מזגן, בואו ונבין תחילה כמה עקרונות בסיסיים.
מזגן מורכב משני חלקים עיקריים: יחידת המדחס, הדוחסת את גז הקירור ושולחת אותו חם למעבה, שם הוא הופך לנוזל; ויחידת המאייד – בה נוזל הגז מתאדה, וסופח חום מן האוויר שבא איתו במגע.
קיימים שלושה סוגי מזגנים עיקריים: 1. מזגן עילי 2. מזגן רצפתי 3. מזגן מיני מרכזי. במזגן רצפתי ועילי, יחידת המדחס נמצאת מחוץ לבית ויחידת המאייד נמצאת בתוך הבית. במזגן מיני מרכזי, שתי היחידות מרוחקות מן החלל הממוזג, וסמוכות זו לזו.
השוואת סוגי מזגנים – מזגן עילי לעומת מזגן רצפתי לעומת מזגן מיני מרכזי
- מזגן עילי – קומפקטי, חסכוני במקום, נוח להתקנה, ומאפשר גמישות במיקום, שקט יותר ממזגן רצפתי (אך רועש
יותר ממיני מרכזי) ומתאים לחדרים קטנים עד בינוניים.
- מזגן עילי מולטי (רב מאייד) – יחידת מדחס חיצונית אחת, המחוברת בצינורות לכמה יחידות מאייד פנימיות. התקנתו קלה ופשוטה לעומת מיני מרכזי, והוא מאפשר שליטה במיזוג בכל חדר, מה שמתבטא בחיסכון בחשמל. מזגני מולטי העובדים בטכנולוגית אינוורטר יקרים יותר, אך החיסכון שלהם בחשמל משמעותי, ואורך חייהם ממושך יותר.
- מזגן רצפתי – כיום ניתן להשיג מזגנים רצפתיים בעלי תפוקה גבוהה, המתאימים למוסדות יותר מאשר לבתים פרטיים.
- מיני מרכזי – מיועד למיזוג מספר חדרים, או חלל מרכזי גדול. מבין השלושה, הוא השקט ביותר. התקנת מערכת מיזוג מיני מרכזית היא מורכבת, ולכן יקרה יותר. אם אין הכנה בבנייה לתעלות האוויר, יש לעתים צורך בהנמכת התקרה. עם זאת, מיני מרכזי אינו מאפשר בקרה על אזורי המיזוג, מה שמתבטא בבזבוז אנרגיה וכסף. תוספת דמפר – מגוף חשמלי, משפרת את השליטה במזגן ומקטינה את הבזבוז האנרגטי.
אל תשאל כמה כוח סוס, שאל מה התפוקה
עצמת המיזוג של המזגן אינה נמדדת בכוחות סוס, אלא בתפוקה. תפוקת המזגן נמדדת ביחידות BTU/hr, על פי כמות האוויר הקר שהמזגן מזרים לחדר בשעה. יש להתאים את תפוקת המזגן לגודל החלל הממוזג, וכן לתנאים כמו מיקום, בידוד וקומה. ככל שהחשיפה לשמש ולחום גבוהה יותר, כך יידרש מזגן בעל תפוקה גבוהה יותר. מזגן בעל תפוקה נמוכה מדי לא יספק את הסחורה, ומזגן בעל תפוקה גבוהה מדי יבזבז אנרגיה וכסף לחינם.
טכנולוגיית אינוורטר
מזגנים הפועלים בשיטת אינוורטר יקרים יותר ממזגנים רגילים, אך יתרונותיהם מפצים על הפרשי המחיר. במזגן רגיל, המדחס עובד עד שמושגת הטמפרטורה הרצויה, ואז מפסיק עד שהטמפרטורה עולה בכחמש מעלות – אז הוא מופעל שוב, וחוזר חלילה. זה יוצר שינוי תדיר בטמפרטורת החדר, שנעה כל הזמן מעלה ומטה, וכן רעש בעת הפעלת המדחס במלוא עצמתו. בשיטת האינוונטר, המדחס פועל כל הזמן, אך התפוקה משתנה בהתאם לצורך. כך נשמרת טמפרטורה קבועה בחדר, המזגן שקט יותר, חסכוני יותר ויעיל יותר. בנוסף לכך, מזגני אינוורטר פועלים ביעילות גם בטמפרטורות קיצוניות.
באופן אישי אני יכול להוסיף, שעד שלא מנסים מזגן אינוורטר לא מבינים את המעלות הרבות שיש לו ביחס למזגן רגיל, הן בחיסכון, בפעילותו השקטה ומעל הכל – איכות אוויר משובחת שנובעת מטמפרטורה קבועה ולא כזו שנעה מעלה ומטה בהפרשים של 5 מעלות כמו במזגן רגיל.
עצמת רעש
רעש המזגן יכול להוות מטרד הן לדרי הבית והן לשכניו. יחידת המדחס המותקנת מחוץ לדירה צריכה לעמוד בתקנים ולא להוות מפגע רעש לשכנים. לכל מדחס מוצמדת מדבקה, המציינת את עצמת הרעש במרחקים שונים ממנו. שימת לב למדבקה זו תאפשר לך לבחור את המזגן שלא יפריע למנוחת שכניך, ולמקמו במרחק המתאים. לא בכל המזגנים מצוינת גם עצמת הרעש של המאייד. אם אתם רגישים לרעשים מכאניים, רכשו מזגן שמצוינת עליו עצמת רעש שאתם יכולים לשאת.
צריכת אנרגיה
לכל מזגן מצורפת תגית בה מצוינת צריכת האנרגיה שלו בדרגות A-G. A היא הדרגה היעילה ביותר, ואילו G היא הדרגה הבזבזנית ביותר. על כל תגית מצוין גם ערך COP של המזגן. ערך זה מודד את היעילות של המזגן – היחס בין התפוקה לצריכת החשמל. ככל שערך COP גבוה יותר – המזגן חסכוני יותר.
אוויר לנשימה
קיימים מזגנים המשפרים את איכות האוויר בבית, כמו מזגנים המפזרים יונים שליליים לחלל החדר ויוצרים אוויר נעים יותר לנשימה, או מזגנים עם פילטרים המסננים חלקיקים מזהמים מן האוויר. מסנני פחם המותקנים בדגמים מסוימים מנטרלים ריחות, ומסנני מיקרו מספקים רמה גבוהה של סינון חלקיקים מיקרונים, הטובה עבור ילדים ובוגרים הסובלים מאלרגיות.
התייעצות עם מומחה
לאור הפרמטרים הרבים המעורבים בהתאמת המזגן האידיאלי לבית, רבים ממליצים על היוועצות במומחה מיזוג. חברות גדולות יספקו לכם שירות של יועץ בעלות סמלית, ובנוסף תוכלו לפנות ליועץ באופן פרטי. היועץ הפרטי יעלה לכם כמה מאות שקלים יותר מיועץ מטעם משווק מסוים, אך הוא יהיה יותר אובייקטיבי.