מים משחקים תפקיד חשוב מאוד בשמירה על הבריאות שלנו ועל בריאות ילדינו. כידוע, 60% מגוף האדם מורכב ממים, לפיכך חשוב לצרוך כמות נכבדה של מים באופן יומיומי על מנת לשמור על איזון בריא. באילו מקרים רכישת מטהר מים לבית היא השקעה חכמה ואילו סוגי מטהרים קיימים בשוק?
בריאות ואיכות חיים
הסיבות העיקריות לכך שאנשים בוחרים לצרוך אך ורק מים מטוהרים נעוצה בשני גורמים עיקריים:
- בריאות – יש שיטענו ששתיית מים מהברז אינה מומלצת. הפלואוריד שמוסף למי השתייה נמצא במרכז הוויכוח, האם הפלואוריד בריא או לא. חרף הדעות המנוגדות, הממשל בישראל עדיין בוחר להוסיפו למערכות השתייה שלנו. מלבד זאת, המתנגדים לשתייה מי ברז יטענו שהמים יכולים להזדהם תוך כדי ה"מסע" בצנרת שלכם, שעשויה להיות מלאת חלודה או מזהמים.
- איכות חיים – רבים מאיתנו כבר מזמן וויתרו על שתיית מים מהברז והחליפו אותה בשתיית מים מינרליים. עם זאת, כאשר מדובר במשפחה של מעל שתיים-שלוש נפשות, יש צורך בכמויות מים גדולות למדי. הברירה הטבעית לאותם אנשים שמעוניינים בפתרון זול יותר הם מתקני המים לשתייה או מתקני הטיהור השונים.
סיבות נוספות להתקנת מטהרי מים
באזורים רבים ניתן לעקוב אחרי רמת זיהום המים ועל סמך כך להחליט, האם יש הצדקה להתקנת מערכת טיהור מים כוללנית בבית (כלומר – שפועלת לא רק בברז המשמש לשתייה, אלא בכל מקורות המים בבית). במקרים מסוימים, למישהו מבני הבית יכולה להיות רגישות ספציפית, רמת אלרגיות גבוהה או בטן רגישה מאוד. סיבות אלה מצדיקות גם הן התקנה של מטהר מים. עם זאת, אם הסיבה למים מאוד לא איכותיים הינה בתשתיות של הבית – מומלץ לשקול גם שיפור של היבט זה, משום שבמקרה זה מערכות טיהור מים פותרות את הסימפטום ולא את מקור הבעיה.
סוגי מטהרי מים
השוק מציע מגוון רחב של מטהרי מים ומסננים – החל מהפשוטים ביותר, כגון קנקן עם סנן, ועד לפתרונות גורפים ביותר, כגון פילטר חיצוני המנקה את המים לפני שהם מגיעים לברז שלכם. התאמה של המערכת תלויה בצרכים שלכם. ישנם מספר סוגים של מטהרי מים הפועלים ברמות מולקולריות שונות ומתאימים לצרכים של אנשים שונים, בהתאם לרמת הבריאות שלהם, לרגישותם למרכיבים ספציפיים או לרמת הטיהור הדרושה על מנת שיחושו בנוח.
הפתרון הבסיסי ביותר הינו הסנן המכאני המותקן על יד מד המים מחוץ לדירה. הוא מסנן רק חלקיקים גדולים באופן יחסי, ואינו מתאים להתמודד עם תרכובות אורגניות או אבנית, לכן מדובר בפתרון חלקי בלבד.
ישנם מטהרי מים שמסוגלים להתמודד עם חיידקים וחלקים אורגניים שונים, בעוד סוגים אחרים יכולים למנוע אבנית.
הפתרון החדשני ביותר הינו מערכת טיהור מים משולבת, הכוללת בתוכה גם סנן מכאני, סנן פחם וסנן אוסמוזה, יחד עם אפשרות להעשרת המים.
האם צריך מערכת לטיהור מים בבית
ראשית, תשאלו את עצמכם על מי אתם סומכים. אם הודעת הרשויות ואתה מחקרים לא מבוטלים שהצביעו על כך שאיכות המים בישראל טובה מאוד, אתם כנראה לא צריכים מערכת לסינון מים.
לחלופין, אם אינכם אוהבים את טעם מי הברז באזורכם או שאתם מרגישים שאיכות מי הברז אינה מספקת, עומדים בפניכם מגוון פתרונות – החל ממערכות מים מינרליים וכלה בסננים מסוגים שונים כפי שסקרנו במאמר זה.