שיפוץ בניין משותף הוא אתגר לא פשוט. מעבר לעלויות הגבוהות הכרוכות בכך, נדרשת הסכמתם של הדיירים וכמובן גם קבלת אישורים שונים. ובכל זאת, אם לומדים מעט על כך, בודקים מול בניינים אחרים שעברו את התהליך וגם פונים אל בעלי מקצוע מנוסים ומיומנים, אפשר לעבור את זה בשלום וליהנות מבניין מתוחזק, יפה ושמור יותר. אם אתם מתגוררים בבניין מוזנח או אפילו בבניין ישן, אולם כזה שנבנה אחרי שנות ה – 80, שיפוצו יכול להיות אפשרות לא רעה עבורכם. שיפוץ הבניין יעלה את ערך הדירה שלכם (לעיתים באופן משמעותי) ולמי שנותר לגור בה – יאפשר ליהנות ממרחב נעים יותר.
במה שיפוץ בניין כרוך
אם אתם מתגוררים בבניין ישן ורוצים למכור את הדירה שלכם, תגלו שהמחיר שתקבלו נמוך בהרבה ממה שחשבתם (ולעיתים אפילו ב – 20 אחוז). מושקעת ככל שתהיה, דירה שנמצאת בבניין ישן ולא מתוחזק, ערכה יהיה נמוך יותר בהשוואה לדירה בבניין משופץ ויפה. גם אם אתם מתגוררים באותה הדירה כבר לא מעט שנים והבניין ישן ולא נעים, תרצו ודאי לשפר את תנאי המחיה שלכם ולבחון אפשרות של שיפוץ. שיפוץ בניין משותף היא באחריותם המלאה של דיירי הבניין. הם אלה שמקבלים את ההחלטות השונות הכרוכות בכך והם גם אלה שצריכים לשלם עבור השיפוץ. שתי נקודות אלו גוררות בעקבותיהן לא מעט חיכוכים ובעיות, ובמיוחד לאור רצונות שלא תמיד חופפים זה לזה. במידה ומעוניינים לשפץ את הבניין כדי להעלות את ערכו, נדרשת הסכמה מלאה של הדיירים. שיפוץ הבניין נחשב פעמים רבות כמהלך הכרחי, בעיקר כשמדובר בבניינים ישנים ולא מתוחזקים. בפעמים אחרות הוא יכול להיחשב כהליך שנועד לשפר את מצבו של הבניין ובעיקר להעלות את ערכו.
מי יכול לסייע במימון השיפוץ
ההוצאות הכרוכות בשיפוץ הבניין מוטלות, כאמור, על הדיירים עצמם, אולם במקרים של סכנת חיים, למשל – המצריכה את שיפוץ הבניין וטיפול בנזקים שונים מסכני חיים – ניתן להיעזר בגורמים נוספים. הרשויות העירוניות וגם האגודה לתרבות הדיור יכולות להיות כתובת שאפשר לפנות אליה כדי לקבל סיוע במימון השיפוץ. האגודה לתרבות הדיור מציעה לדיירים המעוניינים לשפץ את הבניין שבו הם מתגוררים מענקים מיוחדים לשיפוץ הבניין, במגוון של מסלולים. כל זאת, בהתאם לפרמטרים שונים, לרבות דחיפות השיפוץ וגם גילו של הבניין. מדובר במענק מיוחד, אותו אפשר לקבל לאחר שליחת מכתב אל האגודה, המפרט את היקף השיפוץ שבו מעוניינים, את תכנית הקבלן ומידע נוסף על הבניין עצמו. את המכתב אפשר להכין לשליחה רק לאחר פגישה עם הקבלן וקבלת הצעת מחיר ותכנית עבודה. אפשרות נוספת היא לפנות לחברות עירוניות, המציעות את שיפוץ חלקו החיצוני של הבניין במסגרת הלוואות מיוחדות. דיירים המעוניינים גם בשיפוץ חלקו הפנימי של הבניין, כמו חדר המדרגות והלובי למשל, יכולים לפנות אל הבנקים כדי לקבל הלוואה, שהיא כמעין משכנתא. כמובן, אם מדובר בבניין שנבנה לפני שנת 1980, פרויקט הבנייה הייחודי – תמ"א 38 – יכול להיות עבור הדיירים אפשרות מצוינת, שאיננה כרוכה בהוצאות כספיות.
איך עושים את זה נכון
אז, רגע לפני שיוצאים לדרך, הנה כמה נקודות שכדאי לקחת בחשבון כדי לעבור את התקופה הזו בשלום: מכיוון שנדרשת הסכמתם של הדיירים ושיתוף פעולה מצדם לאורך כל הדרך, מומלץ להימנע ככל האפשר מחיכוכים מיותרים. איך עושים את זה? תחילה מארגנים ישיבה מסודרת עם כל דיירי הבניין. במהלך הישיבה יש להעלות נקודות שונות הקשורות לשיפוץ, לרבות אופי השיפוץ הנדרש וגם העלויות הכרוכות בכך. יש לבצע סקר מקדים ולבחון את העלויות הנדרשות עבור תהליך השיפוץ כולו, תוך התייחסות לכל חלק ממנו. כדאי להגיע אל הפגישה מוכנים, כדי לספק את התשובות הרלוונטיות לדיירים. את כל זה יכול לעשות צוות של כמה דיירים, שהוא זה האחראי לאיסוף המידע.
כדאי לדעת שלא תמיד מוכרחים שיפוץ מאסיבי ויקר. לפעמים אפשר להתפשר על שיפוץ מינימאלי, המשיג תוצאות לא רעות ובעלות נמוכה יחסית. כמובן, שיפוץ כזה, וגם אם הוא מינימאלי ביותר, מוכרח לכלול תיקונים חשובים הקשורים לבניין – בין אם במערכות הביוב, המים או החשמל, בין אם במעלית הקיימת ובכל פרמטר אחר. כדאי לערב את הדיירים לאורך כל אחד משלבי השיפוץ, לרבות בחירתו של הקבלן שיבצע זאת בפועל. אין הכרח לידע את הדיירים בכל פרט ופרט, אולם חשוב לתת להם להרגיש שהם מעורבים ולוקחים בכך חלק (בשביל זה בדיוק נבחרו נציגי הדיירים, שהם אלה שמקבלים את ההחלטות בפועל). באשר למועד השיפוץ – מומלץ לדחות אותו לתקופת האביב. כך, במידה ומדובר בשיפוץ מאסיבי יותר, אפשר יהיה לסיים אותו לפני שמגיע החורף. יש לקחת בחשבון שהשיפוץ כרוך בלא מעט רעשים ולכלוך, וליידע בכך את הדיירים. כדאי שהוא יתבצע במהלך היום, בשעות שמרביתם אינם בבית.
בחירה נכונה של קבלן שיפוצים
לאחר קבלת הסכמה כללית מצדם של הדיירים, הגיע הזמן לבחור את קבלן השיפוצים. מומלץ לפנות לכמה קבלנים שונים במקביל ולבקש מהם הצעת מחיר. כדאי לבחון את הפרויקטים שבהם הם השתתפו בעבר ולבדוק זאת בשטח עצמו אם אפשר. חשוב לבדוק מול הקבלן האם הוא בעל ההסמכה המתאימה והאם הוא קבלן רשום. יש לקבוע יחד אתו את לוחות הזמנים, כמו גם לבדוק מה קורה במקרה בו הוא איננו עומד בהם. כדאי לבחון את חומרי הבנייה שבהם הוא משתמש, את טיב הגימור שהוא מציע (האם מדובר באבן, בשיש או בשפריץ) ואת מידת העמידות שלו. במקביל, יש לבחור מהנדס בניין עם ניסיון בתחום, שילווה את פרויקט השיפוץ לאורך כל הדרך. ליווי כזה ימנע תקלות מיותרות ויבטיח עמידה בכל התקנים הנדרשים. אמנם מדובר בהוצאה כספית נוספת, אולם אסור לוותר עליה ולו רק כדי לאפשר בנייה תקינה ובטיחותית.