ישנן לא מעט שיטות לאיטום גגות. חלקן חדשניות ומתקדמות וחלקן מיושנות. חלקן כוללות שימוש בחומרי איטום המבטיחים גג אטום לחלוטין ולאורך שנים, וחלקן – בחומרי איטום פחות איכותיים. רבים מחפשים את שיטת האיטום הזולה ביותר ולא בהכרח הטובה ביותר, ומוצאים עצמם בתוך תקופה קצרה מתמודדים עם הצפות ועם נזילות, שתיקונן עולה להם לא מעט כסף. אם כך, אילו שיטות איטום מוצעות כיום, מה מאפיין כל אחת מהן ומה חשוב לבדוק לפני שפונים לבעל המקצוע, שיבצע זאת? על כך ועוד, במאמר הבא.
סוגי חומרים נפוצים לאיטום גגות
השוק מציע כיום סוגים שונים של חומרי איטום לגגות. בין הנפוצים שבהם אפשר למצוא:
יריעות ביטומניות
מדובר באחת משיטות האיטום הנפוצות ביותר כיום, ולא בכדי. השימוש ביריעות אלו מתאים במקרים של גגות חשופים ושטוחים, במקרים של מרפסות וגם של גגות מרוצפים. יריעות אלו נחשבות לחזקות ולעמידות מאד, והן מחזיקות מעמד לאורך שנים. מומלץ להשתמש בהן על גגות המצופים בזפת על גבי בטון. במקרים של גגות עם איטום אקרילי ישן, יש להסיר את האיטום ולמרוח במקומו שכבת איטום אחרת, ממשפחת החומרים הביטומנית. הדבר נכון גם במקרים של גגות, שנאטמו באמצעות חומרים צימנטים הידרואליים, שאינם סופגים, כך שחומר היסוד הנדרש כדי לקשר בינם לבין היריעות לא ייספג אליהם, ולכן לא יאפשר את החיבור. על גגות עם יריעות ישנות, מומלץ שלא להלחים יריעות חדשות, אלא להסיר אותן ולבצע את ההלחמה על משטח בטון יציב (בין אם מדובר בכזה עם זפת ובין אם מדובר במשטח עם פריימר ביטומני).
זפת חמה
שיטת איטום גגות זו מתאימה במקרים בהם מדובר בגגות עם זיפות ישן או בגגות חדשים. אם ישנה תשתית אחרת, לא ניתן להשתמש בזפת. מדובר אמנם בשיטת איטום גגות מיושנת מאד שפחות פופולארית כיום, אולם אם מבצעים אותה כהלכה – היא יכולה להשיג את התוצאות הרצויות. אחד היתרונות הבולטים שבה הוא המחיר. שימוש בזפת לצורך איטום גגות עולה חצי מעלות היריעות. מצד שני, מדובר בפתרון שאיננו מחזיק מעמד זמן רב, והוא מצריך שימוש בשכבת הגנה מיוחדת שתשמור עליו (כמו סיד, למשל). אם רוצים, במקרה שבו מדובר בגג חדש – ניתן לזפת את הגג, להמתין כמה שנים, ואחר כך להשתמש ביריעות ביטומניות לאטימה באיכות טובה יותר.
חומרים אקריליים ופולימרים
מדובר בחומרי איטום המגיעים בתצורת משחה. הם נאחזים מצוין על גבי תשתית הבטון, בתנאי שמשתמשים בחומר מקשר מתאים. אחד החסרונות הבולטים של חומרים אלה הוא העובדה שאינם מחזיקים מעמד במקרים של מים עומדים, ולכן אינם מתאימים במקומות שבהם צפויות להיווצר שלוליות, בסמוך לפתחי מרזבים וגם מתחת לדודי שמש. במקרים כאלה, החומר עשוי להתמוסס ולהתקלף מהתשתית שעליה הוא נמרח. לכן, מי שמעוניין בהם כדאי להשתמש בהם אך ורק בגגות עם שיפועים, כמו למשל גגות מעל מרפסת, ובגגות עם שטח קטן יחסית. אפשרות אחרת היא לחפש את החומרים האקריליים והפולימרים המשופרים, המבטיחים רמת עמידות גבוהה יותר ויכולים להתאים לגגות עם שיפועים. היתרון שלהם הוא נוחות השימוש בהם וגם החיסכון בעלויות.
חומרי איטום פוליאוריטניים
גם כאן מדובר בחומרי איטום פופולאריים, שנדמה שתופסים את מקומם של החומרים האקריליים ושל החומרים הפולימרים. ישנם שני סוגים של חומרי איטום כאלה: חומרים על בסיס מים וחומרים על בסיס מדללים. חומרי האיטום הפוליאוריטניים על בסיס מדללים נחשבים לעמידים הרבה יותר, בעוד שחומרי האיטום על בסיס מים נחשבים לידידותיים לסביבה וגם לא רעילים. החומרים על בסיס מדללים מצוינים לגגות שעליהם צפויים להצטבר מים עומדים ולמקומות נוספים, כמו בריכות ומאגרים. מדובר בחומרים גמישים מאד שאינם דוהים תחת קרינת השמש. החומרים על בסיס מים הם חומרים שאינם רעילים, כאמור, ובעלי רמת עמידות גבוהה. הם מתאימים לגגות חשופים עם שיפועים תקינים. במקרים בהם קיים חשש לפגיעת כימיקלים וישנו ספק באשר לאיכות השיפועים על הגג, כדאי לבחור בחומרי האיטום על בסיס מדללים, שמתאימים יותר.
חומרים ביטומנים
חומרים אלה, המגיעים בתצורת משחה, מיועדים לאיטום של גגות חשופים. משתמשים בהם לרוב במקרים של גגות קטנים יחסית או לצורך תיקונים ואיטום של נקודות מסוימות בגג. נוח לעבוד איתם, אולם יש צורך בשכבת צבע לבנה כדי להגן עליהם מפני קרני השמש החזקות. הם נאחזים מצוין על גגות עם תשתית מבטון ועל גגות עם תשתית ביטומניות.
יריעות PVC
שלא כמו היריעות הביטומניות, יריעות אלו אינן מולחמות לתשתית הגג אלא מונחות עליו ומכסות אותו באופן חופשי. הן יוצרות שכבת הגנה חזקה וגמישה מאד והן מקובעות למעקות הגג. החיסרון שלהן הוא העובדה שהן אינן צמודות לתשתית הגג באופן מלא – מה שיכול להוביל לחדירה של מים. בניגוד לשיטות האיטום האחרות, מדובר בשיטת איטום יקרה מאד ופחות נפוצה בהשוואה לאחרות. אפשר להניח אותן על תשתית קיימת והן מצוינות במקרים בהם לא ניתן להלחים על התשתית את היריעות הביטומניות בשל אילוצי המבנה.
במה לבחור וכיצד להתאים בין החומרים
כדי ליהנות מרמת אטימה גבוהה, יש לבחון תחילה את גג המבנה עצמו ואת התנאים שבו. התאמתו של החומר לתנאי השטח היא זו שתבטיח את האטימה הרצויה. בנוסף, במידה ומשלבים בין כמה חומרי איטום, יש לבחור חומרים מאותה המשפחה. למשל, במידה ומשתמשים ביריעות בטומניות, כדאי להתקין אותן על זפת (שהיא חומר מאותה המשפחה) ולא על חומר איטום אקרילי. בנוסף, אם קיימים על הגג חומרי אטימה ישנים ומדביקים עליהם חדשים, סביר שבתוך תקופה קצרה תיווצר היפרדות בין החומרים – מה שיפגע באיכות אטימת הגג. לכן, במקרה כזה, ולמרות הרצון לחסוך בכסף – יש להסיר את השכבה הקיימת וליצור במקומה אחת חדשה. בכל מקרה, חשוב להשתמש בשכבת יסוד המקשרת בין שני החומרים, והיא זו המאפשרת את היצמדותם זה לזה. ניתן למצוא כיום סוגים שונים של חומרי יסוד כאלה, המתאימים למשפחות שונות של חומרים. יש לבחור את שכבת היסוד בהתאם לחומרי האיטום שבהם משתמשים.
כיצד בוחרים את איש המקצוע
ניתן לראות שישנן לא מעט שיטות לאיטום גגות, חלקן מומלצות יותר וחלקן פחות. לא משנה באיזו שיטת איטום בוחרים, חשוב לפנות אך ורק לבעל מקצוע המתמחה בכך. מומלץ כמובן לבדוק מולו באיזו שיטה הוא מתמחה ולבחון גם את ניסיונו בתחום. מומלץ לערוך סקר שוק, לפנות לכמה בעלי מקצוע שונים ולבדוק מולם את העלויות. במידה ומתלבטים באיזה בעל מקצוע לבחור, כדאי להתייעץ עם בני משפחה או עם חברים קרובים שנעזרו לאחרונה בשירות כזה ולשמוע מהם חוות דעת על בעלי המקצוע שאליהם הם פנו. חשוב שכל חומרי האיטום שבהם ישתמש בעל המקצוע יעמדו בתקנים הנדרשים ויותאמו באופן מלא לצרכיו של הגג ולדרישות המקום. בעל מקצוע מיומן ומנוסה יידע כיצד לבחור את שיטת האיטום וכיצד להתמודד עם האתגרים השונים בתהליך האיטום עצמו. חשוב גם להגדיר את התקציב מראש ולבדוק מול בעל המקצוע מה כולל התשלום שאותו הוא מבקש, כמה זמן צפויה להימשך העבודה ומידע נוסף שיכול לעזור בקבלת ההחלטה.