ניסור וקידוח בטון נמנים על אותן עבודות שיפוצים ובנייה שבעבר נחשבו לשירותי נישה אך כיום הצורך ובעקבותיו גם הביקוש, הולכים ועולים ועל פי הערכות, מדובר בעליה של עשרות אחוזים במהלך השנים האחרונות.
ישנן הרבה סיבות לכך כשהמרכזית היא השימוש הרחב שנעשה בעשורים האחרונים בבטון כחלק משיטות בניה וכתוצאה משינוי תקנים (כמו חיוב בבניית מרחב מוגן) שבשורה התחתונה מביאים לכך שאם רוצים היום לקדוח תעלה או לשבור קיר, סביר מאוד שיהיה צורך להזמין שירותי ניסור וקידוח בטון.
מתי יש צורך בניסור וקידוח בטון
כל עוד אין צורך בשינוי כלשהו, כנראה שלא נצטרך את השירות אך מה לעשות שבחיים הדינמיים שלנו, שינויים הם חלק מהשיגרה?
וכך נוצר מצב שבכל פעם שצריך לשבור, או לקדוח תעלה, יש צורך באמצעים מיוחדים מאחר שאם בעבר יכולנו להסתפק בפטיש או מקסימום פטישון חשמלי, היום חייבים אמצעים מקצועיים שיעזור לנו להתמודד עם בטון עבה שבמרבית המקרים יהיה מחוזק בברזלים ואפילו פלדה.
ישנן אינספור דוגמאות למקרים שבהם עולה הצורך בניסור או קידוח – החל ממקרים פשוטים של התקנת מזגן בקיר בטון שדורש העברה של צינורות מהחלק הפנימי אל החיצוני בתעלה. במקרה כזה קודחים את הפתח בקוטר הרצוי עם מקדח מיוחד שעליו נרחיב מיד.
לעומת הקידוח, תהליך ניסור הבטון מורכב יותר ומתרחש כאשר צריך לחתוך פתח בתוך קיר על מנת להתקין או להרחיב חלון או דלת, כאשר צריך לפתוח מעבר בין שתי קומות או כשיש צורך להסיר קיר שלם.
למרות האתגר שמלווה בעבודות הללו, מגוון הכלים מאפשר להתמודד עם כל בטון – מכל סוג ובכל עובי.
ההבדל בין ניסור בטון לבין קידוח בטון
אם להיות מדויקים, למרות שמדובר בשירות חופף שמבוצע בדרך כלל על ידי אותם בעלי מקצוע (אם כי לא תמיד), ישנם הבדלים משמעותיים בין ניסור בטון לבין קידוח בטון ואפילו בתוך תתי השירותים האלו קיימים הבדלים רבים.
המייחד את שני השירותים הם הכלים החשמליים שלמרות היותם שונים במבנה ובתפקיד, עובדים על עקרונות דומים.
ניסור או חיתוך בטון
ניסור בטון נעשה באמצעות מסורים מיוחדים שאינם דומים למסורים שרובנו התרגלנו לראות. אלה כלים שבאים במגוון צורות ומנגנונים שנועדו לעמוד במשימות שונות כשהמשותף להם הוא הדיסק המשונן שמחובר למנוע חשמלי המסובב אותו במהירות גבוהה ובשילוב עם מים שניתזים ומקררים אותו (וגם מפחיתים את כמות הלכלוך והנתזים שעפים), חותך את הבטון.
המסורים לחיתוך בטון מגיעים במגוון של גדלים וסוגים שמאפשרים להם לחתוך בטון בכל עובי וכל סוג.
מסור ידני
המסור הפשוט ביותר הוא המסור הידני שנראה בתמונה ושמטפל בחיתוך נקודתי של בטון בעובי נמוך עד בינוני לעבודות שהדיוק אינו בעל חשיבות גבוהה. הוא נייד והעבודה עמו פשוטה למדי אך מצריכה מיומנות רבה וכוח פיזי שדרוש לשם ההפעלה שלו.
מסור נוסע
לסוג הזה יש כמה שמות וכינויים. הוא נראה כמו עגלה נוסעת רק עם שינוי אחד בולט – המסור שמסתובב בתחתית שלו ויכול לנסר שבילים וכבישים בקלות מפתיעה ובדיוק מרבי.
סוג המסור הזה יותר קל להפעלה אך כמו כל המסורים – דורש מיומנות גבוהה.
מסור מקובע
המסור המקובע הוא המתקדם ביותר ואף על פי שגם הוא מופיע בטווח רחב של סוגים, המאפיין המרכזי שלו הוא עקרון העבודה המעניין.
את המסור הקבוע מתקינים על גבי הקיר שרוצים לחתוך ועל ידי שלט רחוק שולטים בהפעלה שלו – ראו תמונה.
מדובר בכלי עבודה מאוד מתקדם שחותך בטון בדיוק הגבוה ביותר כשהכלים היקרים מסוגו מכילים מנגנוני אל רטט שמונעים את זעזוע המבנה ולכן מבצעים את העבודה בבטיחות מאוד גבוהה.
קידוח בטון
קידוח בבטון הוא סיפור מעט שונה ובניגוד למסורים עם הדיסק המסתובב שנועדו לחתוך חלקים ואפילו קירות שלמים של בטון, בקידוח עוסקים בפתיחת תעלה נקודתית למגוון של צרכים – החל מהעברה של צינורות וכבלים דרך קיר או תקרה קיימים ושעשויים מבטון אך לעתים ישנן עבודות מורכבות יותר שבהם קודחים פתחים מאוד גדולים שמשמשים למעבר.
הקידוח נעשה על ידי כלי עבודה שונים כשהנפוצים היא מקדחה ניידת שדומה למקדחה הביתית רק מעט גדולה יותר ולצידה יש מקדח גדול וחזק במיוחד שמקובע אל הקיר.
כל סוגי המקדחים פועלים על עיקרון זהה שהוא סיבוב של כוס קידוח משוננת שיכולה לחדור את כל סוגי הבטון וליצור תעלה עגולה וסימטרית. כמו בניסור, גם כאן מדובר בכלי עבודה חשמליים כשהכוס הקודחת מקוררת בזרם מים.
קידוח בטון יכול להיעשות בטווח רחב של קטרים שנמדדים בצול – החל מ-2 צול ועד ל-20 שזה למי שלא מכיר, מאוד גדול.
ניסור וקידוח ביהלום
קידוח או ניסור בטון ביהלום הוא שם נרדף לשירות כשהמקור שלו היא אבקת היהלום שמצפה את המקדחים ואת המסורים.
מאחר שהבטון חומר מאוד חזק שבשילוב עם ברזל הופך לכמעט בלתי אפשרי לחיתוך, משתמשים בחוזק והעמידות של היהלום כדי לבצע את העבודה באופן יעיל שלפעמים נראה הרבה יותר קל ממה שהוא באמת.
מה המחיר של השירות
מי שקרא את הכתבה עד לנקודה הזאת בוודאי הבין כבר שמדובר בשירות מאוד רב גוני שאליו צריך לשקלל גם את מורכבות העבודה, הזמינות של בעל המקצוע ועוד גורמים אחרים שמביאים לכך שקיימים הפרשים של עשרות אחוזים בין עבודה לעבודה ובין בעל מקצוע אחד לאחר.
לאור הנתונים הללו כדאי לבצע השוואת מחירים בין מספר קבלנים כאשר כלל האצבע אומר שאם מדובר בעבודה קטנה שמסתכמת בפחות מ-1000 ש"ח, ניתן לקבל 3 הצעות מחיר בעוד שבעבודות גדולות שההפרשים יכולים להיות מהותיים יותר כדאי לאסוף לפחות 4-5 הצעות מחיר.
איך לבחור קבלן מתאים לניסור בטון
כמו בבחירה של כל בעל מקצוע, יש לתת את הדעת למקצועיות, לניסיון ולהתאמה שלו לעבודה הדרושה ובעוד שעובד קידוח עצמאי יכול לתת פתרון טוב וזול לעבודות קטנות, חברות מבוססות יותר יספקו במקרים רבים שירות טוב כשהעבודה מורכבת או גדולה.
בכל אופן יש לבחור רק בבעל מקצוע מומלץ, אמין ומקצועי שמחויב לכללי הבטיחות שנדרשים בעבודות מסוג זה.