הרבה כבר נאמר בדבר פתרונות קיימים ואפשריים למצוקת הדיור בישראל, ולא מעט דיו נשפך בנוגע לעלויות הבנייה הגבוהות בישראל. אחד מאותם פתרונות, ככל הנראה הפחות מדוברים והיותר אפקטיביים הוא הבנייה הקלה.
הבנייה הקלה, או בנייה טרומית היא בנייה מהירה וייחודית המתבססת על ייצור של כל הרכיבים הדרושים לצורך הקמת המבנה במפעל ייעודי, ולא בשטח בו המבנה עצמו יוקם. בין החלקים הדרושים למבנה שכזה תמצאו קירות מוכנים מראש, חלקים ממשטחי הרצפה של המבנה, תקרות, פתחים (דלתות\חלונות), עמודים וקורות, ובעצם כל חלקי המבנה (פרט ליסודות).
לאחר שכל החלקים מוכנים הם נשלחים לאתר הבניה, ושם מורכבים חלק-חלק על מנת ליצור את המבנה המוגמר. התוצאה? מבנים מהירים, לא יקרים, נגישים ועם פתרונות מגוונים המאפשרים גמישות בחומרים ובעלויות כאחד.
סוגים של בנייה קלה
בנייה מודולארית – שם נוסף לבנייה קלה – שם המאפיין את האופי שלה, היא בנייה גמישה במיוחד, וניתן לגשת אליה מכיוונים שונים. לרוב, השלד של המבנה המוקם יהיה עשוי מפלדה או מאלומיניום, בהתאם למשתנים נוספים בתוכנית, אך בארה"ב ובמדינות שונות באירופה נהוג להקים מבנים קלים גם על בסיס שלד מעץ – שם השימוש בחומר זה נפוץ יותר.
היסודות של המבנה הקל יהיו עדיין יסודות "כבדים", כלומר – אותם היסודות המקובלים בבנייה קונבנציונאלית, וזאת בכדי לשמור על תקנות המבוססות על סטנדרטים ביציבות מבנית ובבטיחות המבנה. הבנייה עצמה, כלומר – חיבור חלקי המבנה השונים, לרוב נעשית בעזרת עגורנים המניפים את הקירות ומניחים כל חלק במקומו המתאים, בכדי שהוא יחובר באמצעות הברגות לחלקים הנושקים לו.
בישראל, הסוג הנפוץ ביותר של בנייה טרומית הינו בצורה של "שכונות קרוואנים". הקרוואנים נבנים לרוב כמבנים היבילים (ניידים) הפשוטים ביותר – בתים מרובעים בעלי ארבעה קירות חיצוניים ומספר חציצות פנימיות לחדרים – בניה מהירה במיוחד המאפיינת הקמת ישובים ושיכונים לצורך אכלוס מיידי.
הסוג השני הוא הבנייה הקלה המורכבת יותר, שממנפת את כל היכולות של ההנדסה המודרנית בתחום זה לכדי יצירת בתים מעוצבים ומורכבים, כולל מפלסים וזוויות ייחודיות, ובעצם מנגישה לרבים את האפשרות לבית פרטי ברמה גבוהה ובעלות נגישה במיוחד.
אחד המבנים הקלים המפורסמים בעולם הוא עבודתו של אדריכל ישראלי-קנדי, פרויקט 'האביטאט 67' (Habitat 67), והוא
דוגמא למבנה גדול שמשתמש בבטון מזוין שנוצק חלק-חלק במפעל, כאשר כל החלקים חוברו יחד למבנה רב מפלסים במבנה נחשב במונטריאול שבקנדה.
שכונות מכולות – בשנים האחרונות, מתפתחת שיטת בנייה קלה חדשה שעושה שימוש במכולות. בישראל כבר הוקמה שכונה כזו באזור לוד. אל תתנו לשם לבלבל אתכם. מדובר בשכונה חדשנית ומעוצבת שפונה לקהל הצעיר בישראל.
היתרונות והחסרונות בבנייה קלה
חסרונות הבנייה הקלה הם בעיקר המגבלות הצורניות: אופיו המרובע של המבנה, שנובע מהדרך בה הוא מיוצר. נכון שניתן בבנייה אומנותית לייצר כל צורה במפעל, אך בבנייה של בתים הדבר אינו נהוג, בייחוד לא בישראל.
החיסרון הצורני הנוסף הוא העובדה שהגודל של המבנה מוגבל יחסית, ולא נהוג לבנות רבי קומות בבנייה קלה – חיסרון חסר משמעות בבנייה של בתים פרטיים כמובן.
ומן העבר השני, רשימת היתרונות של הבנייה הקלה מרשימה למדי, וכוללת, בין היתר:
התאמה מוחלטת לצורכי הלקוח
אופי הבנייה מאפשר התאמה אישית לצרכים של כל בעל-בית בקלות. גמישות זו מתאפשרת בזכות החומרים שבשימוש ובשל הבנייה המוקדמת. חומרים קלים אלו ניתנים לעיצוב ולמיקום פשוט במרחב. בעוד שבנייה קונבנציונאלית דורשת הכנות רבות והתאמות רבות בשטח, הרי שמעבר ליסודות – בנייה קלה היא "חופשית" למדי מבחינת האופי וההיתרים.
עלויות אטרקטיביות
אחד מהקשיים, אם לא הקושי העיקרי (מעבר לבירוקרטיה) שפוגש הישראלי הממוצע, כשהוא בוחר להקים בית בישראל, הוא המחירים הגבוהים של בנייה קונבנציונאלית בארץ. בנייה קלה הופכת את הבית שלכם לנגיש במיוחד, תוך שאתם יכולים לזכות בבית גדול ואיכותי הרבה יותר מאשר בבנייה הקונבנציונאלית, בעד חצי המחיר. מעבר לכך, הבנייה הקונבנציונאלית לוקה בחיסרון של הרבה "הפתעות" המשפיעות על התקציב שמשתנה לאורך הבנייה, עד לרגע האחרון. הבנייה הקלה מתאפיינת במהלך חלק מתחילתו ועד סיומו, ללא הפתעות ושינויים בתקציב שהוקצה למבנה.
כניסה מהירה לבית
יתרון חשוב ומשמעותי של הבנייה הקלה הוא הקצב בנייה שלה. בנייה קונבנציונאלית לוקחת זמן רב, והרבה מאוד עיכובים יכולים לצוץ כמהמורות בדרך. בתהליך הבנייה הקלה תוכלו לנוע מהעיצוב ועד לכניסה לבית בתוך חודשים ספורים.
איכות המבנה
בנייה קלה מאפשרת גישה לחומרים מתקדמים, ההופכים את הבית לאקולוגי – גם מבחינת הסביבה וגם מבחינת החיסכון שלכם באנרגיה, ומכאן נובע החיסכון שלכם בהוצאות לאורך שנים. חומרי בידוד אקוסטיים ותרמיים יוצרים מבנה שנעים לשהות בו בכל חודשי השנה, עם אפשרות לשמור על החום בחורף ועל הקרירות הנעימה בקיץ, בניגוד למצב במבני הבטון הקרים.
שינויים מהירים ופשוטים
כאשר הבית שלכם בנוי במקור מחלקים שונים, הרי ששינויים מבניים ושיפוצים בעתיד הם תהליך פשוט, זמין ונגיש מבחינת התקציב. תוכלו לשנות את הבית שלכם בקלות בכל שלב, ואפילו שינוי קיצוני במהלך ההזמנה לא יגרור עלויות כבדות כלל.
יתרונות אלו הם חלק מרשימה ארוכה ומסועפת המתגלה בפרטים הקטנים. זמינות העיצוב ומהירותו, הדקדקנות והדיוק בבנייה – בחיבורים וב"פינישים" במבנה, ובידיעה שבחרתם בנייה אקולוגית ומשתלמת לבית שלכם – כל אלו מלווים את המוני הישראלים הבוחרים בתבונה לבנות את הבית שלהם בבנייה קלה, ולדלג על כל המגבלות של הבנייה הקונבנציונאלית והמיושנת.