איטום גגות או קירות הוא משימה מאתגרת ולא פשוטה. הדבר מצריך מיומנות רבה מאד מצדו של בעל המקצוע, הכרות עם שיטות האיטום הקיימות ובעיקר – זיהוי מקור הרטיבות המצריכה את האיטום. הימים הגשומים, במיוחד כאשר מדובר בכמויות של גשם ובעוצמה רבה מאד, יכולים לגרום לרטיבות בבית. הרטיבות נובעת מאיטום לקוי, שיש לטפל בו בהקדם כדי למנוע נזקים, שתיקונם עשוי לעלות לא מעט כסף. חלחול של מים לתוך מבנה יכול לגרום לחלודה, הוא יכול לגרום לנזק משמעותי בשלד הבית, לעובש וגם לאובדן של רכוש יקר ערך. שימוש בחומרי איטום באיכות גבוהה ובשיטות האיטום הנכונות יכול למנוע את כל זה ולאפשר רמת איטום גבוהה. חשיבות האיטום עולה כאשר חושבים על הקושי שבאיתור נזילות ודליפות מקירות ומגגות. למים יש תכונה להתחלחל ולהופיע במבנה במקומות שונים, כך שאם ראיתם נזילה על קיר, למקור הנזילה יכולות להיות מספר אפשרויות.
לשם מה נחוץ איטום מפני מים?
קירות הבית בנויים מבלוקים ומטיח, המוליכים מים. האיטום הוא התהליך שמונע את חדירת המים אל שלד המבנה, ובכך גם מונע נזקים קשים. איטום קירות חיצוניים חדשים יכול להתבצע על ידי מריחת חומר מיוחד נגד מים, טיוח הקיר וצביעתו בצבע עמיד למים (צבע אקרילי, המספק גם הגנה מפני קרני השמש החזקות). איטום קירות ישנים, כשמדובר למשל בבית קיים, צריך לכלול לרוב סתימה של סדקים חיצוניים באמצעות חומר פולימרי או משחות לאיטום קירות, איתן מצפים את הקיר. במקרים בהם מופיעה נפיחות בטיח, הדבר מעיד לרוב על רטיבות, המגיעה מהקירות החיצוניים של המבנה. במקרה כזה, יש לקלף את הקיר, לשבור את החלק הרופף שבו ובעזרת גירודו להגיע עד הברזל של שלד המבנה. חשוב לבדוק אם הברזל החליד. במקרה כזה, יש למרוח עליו חומר מונע חלודה. אחר כך יש להמתין עד לייבוש החומר, לטייח את הקיר ולצבוע אותו מחדש. תיקון הטיח – החלק החיצוני של הקיר – הוא בגדר פתרון קוסמטי בלבד, ואינו מטפל במקור הבעיה. לכן חשוב מאוד לאתר את מקור הנזילה ולא להסתפק בתיקון של הקיר או התקרה בלבד.
כיצד עושים את זה נכון?
איטום נכון של מרפסות או גגות מתחיל בהכנתו של האזור לקראת תהליך האיטום. יש להרים את הקולטים שנמצאים על הגג, את המזגנים ואת האבנים השקועות שבו. יש לנקות את הגג או את המרפסת מאבק ומלכלוך ולמלא שקעים קיימים בבטון. לאחר מכן יש למרוח שכבת יסוד, שהיא זו המחברת בין הזפת (האוטמת) לבין הגג. ניתן להשתמש בחומר מקשר או בפלינקוט. מעל חומר זה, יש למרוח שכבה ראשונה של זפת בכמות של 1.5 קילו לכל מטר. מעליה יש להניח את בד הפיברגלס ומעליו יש להשתמש שוב בזפת בכמות של 1.5 לכל מטר. מי שרוצה, יכול להשתמש ביריעות ביטומניות במקום בזפת. היריעות הן בעלות יכולת בידוד גבוהה מאד, הן עמידות ואיכותיות מאד. לאחר ששלב זה בוצע, יש לסייד את הגג או לרצף אותו, כחלק מבידוד הבית ומשמירה עליו מפני קרני השמש החזקות.
מה באשר לאיטום פנימי?
כאשר מתעורר צורך באיטום של קירות פנימיים, כמו אלה שנמצאים בחדרים הרטובים בבית (באמבטיות או במקלחות), חשוב למרוח תחילה סיקה, שהוא סיליקון עם פולימרים. את החומר יש למרוח לפני שמתקינים את הצנרת החדשה ולפני שלב הריצוף. יש לצקת אותו ישירות על הרצפה ולהמתין עד שהוא מתייבש. לאחר מכן יש לכסות אותו בחול ולרצף. חשוב להשתמש ברובה המתאימה לחדרים רטובים, שכן כזו שאינה מתאימה לכך עשויה להתייבש ולהיסדק. את הקירות בחדר האמבטיה יש לצבוע בצבע דוחה מים – צבע עמיד ללחות גבוהה.
טיפים טובים לאיטום נכון
עבודה מקצועית היא זו המאפשרת רמת איטום גבוהה. בעל המקצוע שמבצע את האיטום נדרש להתייחס לכמה נקודות. ראשית, עליו לוודא, הן לפני עבודת האיטום שביצע והן אחריה, שהמשטח משופע. שנית, אם בונים מרפסת חדשה או גג, יש להמתין עם העבודה עד שהמשטחים יבשים לחלוטין. עבור הלקוח עצמו, הנעזר בשירותיו, כדאי לקחת בחשבון שבתקופת האביב העלויות נמוכות יותר לאור הביקוש הנמוך. בתקופה זו, אם רוצים לבצע איטום לגג, אפשר לקבל תעריפים אטרקטיביים הרבה יותר מכל תקופה אחרת. חשוב, כמובן, לבדוק את הקבלן או את בעל המקצוע המבצע זאת ולבחון עבודות קודמות שביצע בעבר. מומלץ שאלו יהיו עבודות שביצע לפני תקופה ארוכה, שכן הזמן הוא פרמטר חשוב מאד שיכול להעיד על טיב העבודה ועל איכותה. כדאי גם לסכם מראש, ואף לציין זאת בחוזה כתוב, את כל תהליך העבודה הנדרש במסגרת האיטום – לרבות העלויות השונות הקשורות בכך. כך ניתן יהיה למנוע אי הבנה או בעיות אחרות, שעשויות לצוץ בהמשך. לאיטום החדרים האחרים בבית, יש להשתמש בחול שומשום, שאותו מניחים מתחת לרצפות וגם ברובה, שאיתה ממלאים את החריצים שבין המרצפות.
חשיבות בחירתו של בעל מקצוע מתאים
מומלץ לא להתפתות ולחפש בעל מקצוע המציע שירותי איטום בעלות נמוכה מאד, שכן מחיר נמוך כל כך יכול להעיד על חוסר מקצועיות ו/או שימוש בטכניקות קצרות טווח שלא פותרות את הבעיה מהשורש. כדאי לבצע סקר שוק מקדים ולפנות לכמה בעלי מקצוע שונים המציעים את השירות (דבר שמומלץ לעשות אותו גם כשמחפשים בעל מקצוע בתחום אחר). סקר שוק זה יעזור לכם להכיר טוב יותר את השוק, את המחירים המקובלים וגם את שיטות האיטום הקיימות, כמו גם את היתרונות ואת החסרונות של כל אחת מהן. מי שמחפש בעל מקצוע מיומן ומנוסה, כדאי לו לפנות לאנשים קרובים שהוא מכיר ולבקש מהם המלצות. לאחר שנמצא בעל המקצוע, מומלץ לפנות אל לקוחותיו ולבקש לשמוע מהם חוות דעת באשר לשירות שהוצע על ידו. כדאי לבדוק מולו באיזו שיטה הוא עובד ומדוע דווקא בה. הסבר על התהליך יעזור לכם להבין אותו היטב וגם לוודא שבחרתם נכון.